Chtistmas Dream Town

Само на 50 километра от границата с България при КПП Илинден, в Драма – гръцки град с богата история, вече над 10 години се издига Коледният град Онируполи (в превод „град мечта“). Всяка година той е посещаван от все повече българи, предимно от районите в близост или с организирани екскурзии. В периода от 04.12. до 07.01. в централния парк на града и на площада се издига чуден, коледен град. Без да има претенции за нещо уникално, той предлага прекрасно коледно настроение.

Целият парк е украсен с безброй светлини. Дядо Коледа лети с шейната си над езерото. Там са джуджетата, елфите и други приказни герои. Има лунапарк, ледена пързалка, сцена с изпълнители, можете да посетите къщичките на дядо Коледа и местата за хапване на хот-дог или гръцко сувлаки, греяно вино, горещ шоколад.

Местни производители предлагат бонбони собствено производство, сувенири, коледни украшения. Къщичките са много интересни, достъпът до тях е безплатен, както и целия коледен град, платени са съоръженията в лунапарка – блъскащи колички, въртяща се балерина, влакчета за най-малките и др. Всяка къщичка е различна. Една е пощата, където се пишат писма до белобрадия старец и се пускат в плик; в друга се правят фокуси; има работилница, където децата сами правят сладки; къща на приказките, където джуджета четат приказки; къща, в която рисуват деца и възрастни с боички.

В една голяма къща с мост над едно от езерата, ви очаква самият дядо Коледа – на гръцки Агиос Василис. Застанал величествено до елхата и камината, той прегръща децата за снимки и после им подарява лакомство. Можете да си поръчате и календар със снимка, който става веднага и струва 5 евро. Организацията е изцяло от общината на града, която се справя доста добре. Търговците, които предлагат храни и напитки трябва да отговарят на определени критерии и се избират с лотария. Помощният персонал, например посрещащите в къщичките, са доброволци и хора в неравностойно положение. Всяка вечер на сцената има мероприятия, през уикендите гостуват известни гръцки изпълнители.

Отворено е за посещения денонощно. Обектите и лунапарка работят до полунощ. Цените на хот-дога, шоколада, виното са до 2 евро, на такава цена са и съоръженията в лунапарка. Влакчета, озвучени с коледна музика, правят безплатна обиколка из града. Паркирането в района по това време е затруднено, най-удачно е да се ползва градският паркинг наблизо, на цена 2.5 евро, без ограничение във времето. До супермаркет Гондзидис, има още един безплатен паркинг, осигурен от общината. Истинската емоция е вечер, когато всичко е осветено, затова ви препоръчвам да посетите коледния град по тъмно. Началото на Онируполи 04.12. съвпада с празника на Драма – Света Варвара, пазителката на града. Тогава се провежда едно много интересно мероприятие – пускане на собственоръчно направени корабчета от децата на града. Езерата на парк „Агиа Варвара“ грейват от стотици светещи корабчета. Според легендата, когато турците искали да нападнат църквата в парка, от земята бликнали извори, водата я оградила и не успели да я превземат. Името на Драма идва от старото Идрама-идор, което е вода на старогръцки.

Подарете си една приятна емоция, която със сигурност ще ви очарова.


Снимки: личен архив